Klimaatneutrale koffie

FairtradecoffeeWat is klimaatneutrale koffie?

Koffie telen, verwerken, transporteren en branden kost energie. Bij alle stappen in de koffieketen komt CO2 vrij. Die uitstoot kan worden beperkt. Bijvoorbeeld als boeren minder of geen kunstmest gebruiken. En als partijen verderop in de keten schone energie gebruiken voor hun machines en transportmiddelen.

Wie emissies compenseert, koopt CO2-rechten aan. Hij maakt dan gebruik van een uitstootbesparing door anderen. Koffie is klimaatneutraal wanneer de brander de klimaateffecten in zijn keten tot nul heeft terugbracht. Hij bereikte dat door uitstootvermindering in combinatie met compensatie.

Fairtrade klimaatneutrale koffie

De leveranciers van klimaatneutrale Fairtrade koffie berekenden de CO2-uitstoot in hun gehele Fairtrade-keten, tot en met de distributie. Hun eigen uitstoot brachten zij terug, zover als haalbaar was. De ketenuitstoot die overbleef, compenseerden zij met CO2-rechten van de boerenorganisatie OCFCU in Ethiopie.

Zo bezorgen zij koffieboeren maximaal voordeel. De Fairtrade-regels zorgen voor een prijs die nooit beneden het duurzaamheidsminimum zakt. En voor een vaste premie: 440 dollar per ton Arabica koffie. De boerenorganisatie investeert die premie in duurzaamheid, economische verbetering of sociale vooruitgang. Compensatie van resterende ketenemissies geeft de OCFCU gemiddeld nog zo’n 20 euro per ton koffie extra.

De consument heeft het laatste woord. De omvang van de afzet bepaalt immers het resultaat!

Waar koop ik Fairtrade klimaatneutrale  koffie?

U koopt klimaatneutrale koffie met het Fairtrade keurmerk bij:

Logos


 

Koffiedrinkers opgelet

Coffeezetmethodes2Als een koffiebrander de uitstoot in zijn koffieketen berekent, blijft het aandeel van de consument natuurlijk buiten beschouwing. Toch gaat geen enkele activiteit in de keten met zoveel CO2-uitstoot gepaard als juist de laatste: het koffiezetten. Als koffiedrinkers zorgen we in ons eentje per kilo gebrande koffie voor bijna net zoveel uitstoot als de andere ketenpartijen samen. Het loont de moeite om te kijken of bij het zetten van koffie energie is te besparen. Benieuwd of u energie kunt besparen? Vul de webtool van Stichting Max Havelaar in om uw voetafdruk te berekenen.